piatok 22. augusta 2008

Systém Talgar - Hĺbková gymnastika Quikung


Je čas sladko sa natiahnuť

Včera som si po veľmi dlhej dobe kúpila mesačník Vitalita 08/2008. Milo ma tento časopis prekvapil svojím obsahom, ktorý je naozaj pre mňa zaujímavý. Našla som tu veľa infošiek o nových veciach. Jednou z nich je aj systém Talgar (str. 44-45), ktorého súčasťou je aj Hĺbková gymnastika Quikung. Doporučujem si prečítať celý článok :-) a pozrieť si domovskú stránku systému Talgar:

http://www.7pilierov.wz.cz

"V štýle vnútorného rozvoja Talgar má dôležité miesto hĺbková energetická gymnastika. Rozvíja skúsenosti, ktoré si praktikujúci osvojil v základnej etape stimulácie meridiánových skupín. Je komplexom myofasciálnej a orgánovej gymnastiky v spojení s vnútornou sebamasážou. Prebieha v súlade s tokom energetických procesov organizmu. Jej použitie nevyžaduje špeciálne vybavenie a je možné ju prispôsobiť podmienkam, v ktorých sa človek nachádza. Učí adaptovať seba samého na zmeny vonkajších podmienok. Trénujeme ju na podlahe svojho bytu, v telocvični, na stoličke, na stole, v posteli alebo kdekoľvek inde, kde sa nachádzame. Prax tejto špeciálnej gymnastiky je druhom tréningu so svojím telom v prepojení s fyziologickými funkciami. Je charakteristická pomalým, spontánnym pohybovaním sa ťahom s použitím opory, pričom sa pozornosť obracia do vnútra na tzv. propioceptívne väzby. ....
....Pohyby sú nenáročné na koordináciu, nevyžadujú zapojenie úsilia, sú spontánne. Telo sa necháva voľne pohybovať vo svojich hraniciach, ktoré určuje pocit potešenia z receptorov. Nie je treba sa učiť zostavám kopírovaním, pohyby sú individuálne v závislosti od stavu organizmu. Telo si samo vypýta, kam sa treba pohnúť, potiahnuť, obrátiť a do akého stupňa. Uskutočňuje sa v režime spontánneho pohybu, bez účasti umu, bz vôľového rozhodovania. ...
(Vitalita, strana 44, Robert Urgela)

1 komentár:

AOUM povedal(a)...

https://www.youtube.com/watch?v=MU_x0W59jVA&t=4s
Seminár Qikung venujeme zrekonštruovaniu samého seba, vytvoreniu novej kvality svojho organizmu. Nebudem sa učiť formám, striktným cvičeniam. Prvým momentom bude opustenie starých reflexov. Tých ktoré bránia mladým procesom, prirodzenosti, vnútornej elastickosti. Starými prostriedkami nové vlastnosti nie je možné dosianuť. Bežné metódy na báze umu, úsilia, kopírovaní pohybov vytvára kryštalizáciu.
Ako rozpustiť tuhý obal, napätie, pevnú „kôru“ ktorá sa vekom vytvára v opornopohybovom aparáte a sťahuje psychiku a obmedzuje fyziológiu, učí hĺbkový qikung.