utorok 19. augusta 2008

MOXA - moxovanie

MOXA - moxovanie

Rada by som upozornila na používanie moxy, mám s ňou veľmi dobré skúsenosti, jej používanie som študovala v Brne i Piešťanoch. Použila som ju už pri mnohých problémoch a naozaj sa nedala zahambiť svojimi účinkami :-)
Najuniverzálnejšie je použiť moxu na nahrievanie 36. bodu dráhy žalúdka, ktorý sa volá More jangov, tento bod ovplyvˇmuje orgány celého tela. Pri určení presnej diagnózy sa moxa cielene používa na nahrievanie akupunktúrnych bodov na celom tele. Osobne používam moxu vo fomre cigár, cigara je vyrobená z palinového vlákna a vydáva po zapálení sálavé teplo. Viac si môžete prečítať v úryvku z článku uverejneného na stránke http://lesk.zoznam.sk/cl/11125/116719/Zazracna-rastlina :

„Popri farmakoterapii využíva staročínska medicína existenciu biologicky aktívnych bodov na tele, ktoré voláme aj čínskymi bodmi,“ prezradil nám Jaroslav Nečada. „Ide o liečbu akupunktúrou a prehrievaním, teda moxovaním. Úlohou takejto liečby je dodať chorému stratenú bioenergiu teplom. Práve preto sa prehrievaním liečia najmä chronické ochorenia. Moxa využíva okolo sto aktívnych bodov na tele, porovnať sa dá s klasickou akupunktúrou,“ vysvetľuje nám. „Táto metóda je aj vedecky overená, dokázalo sa, že na mieste prehrievania sa tvoria rôzne bielkovinové látky, ktoré pomáhajú zvýšiť obranyschopnosť organizmu, stabilizovať vegetatív ny nervový systém, zvýšiť prekrvenie a uvoľnenie svalstva a zrýchliť látkovú výmenu. Moxovanie je dôležitá súčasť prevencie a liečby niektorých chorôb a možnosť uchovania zdravia liečbou bez liekov,“ hovorí.
Slovo moxa pochádza zo staročínskeho slova mogusa, čo znamená palinové vlákno. Do Európy sa dostalo v šestnástom storočí prostredníctvom Holanďanov usadených v Japonsku. Pri prehrievaní rovnomerným a pomalým horením vlákna paliny sa vyrába teplo, ktoré preniká do svalov a dodáva telu potrebnú energiu.

Jaroslav Nečada medzitým svojej pacientke nasype na odhalený pupok štipku soli. „V momente intenzívneho horenia je v ohnisku asi 825 stupňov Celzia,“ šokuje nás. „Palina rastie všade, dokonca aj u nás ako burina. Dôležité je jej kvalitné vysušenie, aby sme dosiahli pomalé horenie, málo dymu a aromatickú vôňu. Ku kvalite prispieva aj jej skladovanie. Hovorí sa, že na sedemročnú chorobu treba použiť trojročné vlákno.“

Žiadne komentáre: