utorok 19. augusta 2008

HANS HARTUNG




.... na priblíženie prostredia v ktorom Hans Hartung tvoril som použila článok prevzatý zo stránky :

http://www.zsus-po.sk/dokumenty/historia_ponovom/4_rocnik/informel_a_tachizmus.pdf

Informel a tachizmus
Informel ( znamená bezformový, beztvárny ) je výtvarný prúd, kt. sa vyvíja v 40.-50. rokoch 20. stor.. Je to prejav povojnovej negeometrickej abstrakcie, pre kt. je charakteristický spontánny, expresívny spôsob maľovania a vyzdvihovanie maliarskeho gesta. Informel je štrukturálny prejav, kt.sa zrieka zobrazovania konkrétnych predmetov a odmieta geometrickú abstrakciu.
Charakteristická bola materiálová maľba zdôrazňujúca silu rôznych neobvyklých materiálov. Obrazy namaľované týmto štýlom zobrazovali autorove vnútro a podvedomie. Dôležitým prvkom bola intuícia. Autori sa neviazali na vnímanú realitu.
Znaky informelu- - FARBA = HMOTA ( jej reliéfne vrstvenie )
- inšpirácia čínskou a japonskou kaligrafiou ( veľa umelcov sa zaoberalo východnou filozofiou )
- používanie netradičných materiálov v maľbe ( štrk, piesok, sadra, plasty, povrazy, textil...)
Hlavní predstavitelia:
Hans Hartung - maliar nem. pôvodu, ktorý sa usadil v Paríži
Jean Fautier ( čítaj žan fotié )
Emilio Vedova- talian. informel
Alberto Buri- ( talian. informel ), pracoval s vrecovinou, zuhoľnateným drevom, natavenými plastickými hmotami...( červené akcenty pripomínajú spomienky na vojnu )
Antoni Tápies- španiel. predstaviteľ informelu, často v maľbu dotváral magickými symbolmi a znakmi, obraz ,,modeloval“ prekrývaním far. hmôt. A používal pritom rozličný druh materiálu- piesok, kameň, textil. sadra...
V Európe sa spolu s pojmom informel sa začína používať iný termín- TACHIZMUS ( tache znamená škvrna ). Je to výtv. prúd, kt. vzniká v Európe po 2. svetovej vojne. Umelci maľujú obrazy nanášaním farebných škvŕn, kladú dôraz na intuíciu a cit. Tachizmus je abstrakcia, kt. sa neviaže na vnímanú realitu a odmieta geometrické princípy v tvorbe. Je charakteristický spontánnou, automatickou, gestickou maľbou.
Predstavitelia- Henri Michaux (čítaj ánri mišó), Pierre Soulages (čítaj suláž ), (Bissiere, Manessier, Bazaine, Matthieu, deStael...)
Henri Michaux- básnik, spisovateľ a maliar belgického pôvodu. Písal surrealistické poviedky, plné neskutočných, morbídnych situácií.

Žiadne komentáre: