sobota 6. septembra 2008

GOHYAH TEA



Dnes som si po prvý krát kúpila Gohyah tekvičky s ktorých sa robí čaj. Pátrala som po nejakých informáciách na nete o tomto čaji a našla som na stránke BONSAJ a ČAJ tento článok:

http://www.bonsajacaj.sk/cl_byl_6.htm

HORKÉ TEKVIČKY
Zaujímavou liečivou bylinou, využívanou v mnohých krajinách Ázie, sú tzv. horké tekvičky (Momordica charantia L.) najčastejšie známe ako Gohyah alebo Ampalaya. Táto rastlina je pôvodná v juhovýchodnej Ázii a južnej Číne, kde sa z nej pripravujú chutné jedlá a aj liečivý čaj známy ako Gohyah.
KULINÁRSKA POCHÚŤKA
Tekvičky Gohyah majú prirodzene horkú chuť, ktorá je výrazná v polievkach a šalátoch pripravených z ich plodov. V Číne sa často pripravujú pochúťky z bravčového mäsa pražením s horkými tekvičkami. Indovia ich zvyknú nakladať do octu podobne ako my uhorky a špecialitou Srí Lanky je slávny sambal pripravovaný z horkých tekvičiek, kokosového mlieka a čilli papričiek. V Mjanmarsku (Barme) sa pripravuje zaujímavý šalát z horkých tekvičiek, cibule a cesnaku.
DETI SLNKA A DAŽĎA
Pretože horké tekvičky rýchlo rastú a sú veľmi nenáročné na pestovanie, nájdeme ich pri mnohých vidieckych usadlostiach. Sú to pevné popínavé rastliny, ktoré milujú slnko a teplý dážď, a preto sa vysádzajú pri plotoch a priečeliach domov, aby sa tak využil ich tieň. Počas sezóny sa medzi ich hustými listami objavujú výrazne žlté kvety a neskôr malebné tekvičky.
V oblasti Filipín, Vietnamu a okolitých krajín sa vyskytujú i divokorastúce horké tekvičky, väčšina sa ich však už dnes pestuje.
UŽITOČNÉ PLODY
Plody horkých tekvičiek majú veľmi zaujímavý vzhľad. Pripomínajú uhorky dlhé 10-13 cm. Keď sú mladé, majú bledozelenú farbu, ktorá sa mení na sýtozelenú, a po prezretí sa sfarbia na žlto až oranžovo. Povrch tekvičiek je typicky hrčkatý. Nezrelé tekvičky sú veľmi horké vďaka obsahu momordicínu. To sa dá upraviť správnou kulinárskou úpravou, napríklad odstránením stredovej dužiny so semenami a nasolením.
LIEČI DIABETES MELLITUS
Čaj Gohyah má však veľmi príjemnú len jemne horkastú chuť. Má výrazné liečivé vlastnosti a dlhú tradíciu ich využívania v ázijskej kuchyni i medicíne.
Významnú úlohu zohráva najmä pri liečbe cukrovky (Diabetes mellitus), pretože obsahuje charantín, vicín, peptidy a polypeptid-p (rastlinný inzulín) veľmi podobný bovinnému inzulínu, vďaka ktorému je účinný pri odbúravaní glukózy z krvi a obnove pankreatic-kých buniek.
Práve účinku horkých tekvičiek Gohyah na liečbu cukrovky sa venuje vo vede zvýšená pozornosť. Ukazuje sa, že zvýšená produkcia beta-buniek Langerhansových ostrovčekov pankreasu (slinivky brušnej) zlepšuje schopnosť produkovať inzulín.
Pitie čaju z horkých tekvičiek odporúča aj filipínsky Ústav zdravia ako jeden z najlepších bylinných liekov so schopnosťou pomôcť pri liečení problémov pečene, liečbe cukrovky a AIDS.
TEKVIČKY A AIDS
Posledné výskumy potvrdili dôležitú úlohu čaju Gohyah ako zlož-ky špeciálnych diét na obnovu poškodeného imunitného systému. Preto sa odporúča užívať ho i pacientom, žijúcim s diagnózou AIDS. Pri testoch v skúmavkách extrakt z horkých tekvičiek inhiboval vírusy HIV vďaka proteínom alfa a beta-momarchorín a MAP-30 (Momordica anti-HIV proteín).
ZDRAVOTNÉ ÚČINKY
Plody a aj listy horkých tekvičiek využíva aj klasická čínska medicína okrem spomínaných diagnóz aj na problémy s pokožkou, sterilitu žien, anémiu, znižovanie horúčky a detský kašeľ. Využíva sa aj antibakteriálny a antiparazitický účinok a schopnosť brániť replikácii vírusov v bunkách, vrátane vírusu Herpes simplex.
Gohyah, čaj z plodov horkých tekvičiek, posilňuje trávenie, pomáha fungovaniu žlčníka a pečene, čistí krv, lieči obličky, pôsobí močopudne, znižuje hladinu tukov v krvi a zvyšuje tvorbu materského mlieka. Osviežuje, prináša pokojný spánok a dokonca znižuje účinky alkoholu. Jeho pitie je prevenciou proti chrípke, zápalom hrdla, kašľu a horúčkam. Pravidelné pitie čaju Gohyah pomáha predchádzať vzniku cukrovky a žlčových kameňov. Obsahuje veľa železa, beta-karoténu a ďalších dôležitých prvkov, zlepšujúcich imunitný systém človeka.
ČAJ GOHYAH
Čaj Gohyah (3-5 g) zalejeme vriacou vodou a lúhujeme cca 5 minút.
Môžeme ho piť aj vychladený s kockami ľadu, pomarančovým džúsom, medom a citrónom.
© Magazín BONSAJ A ČAJ

Žiadne komentáre: