štvrtok 28. augusta 2008

WU YANG




Wu Yang is already well known for his portrayal of elegant Oriental ladies. Representing his ideal of perfect beauty, they all share the same heart-shaped face with almond eyes and rosebud lips, the eyebrows and nose drawn in a single delicate line.

In his most recent work, however, Wu Yang focuses more on their environment: the peaceful gardens and pavilions of Jiangnan. Rather than depicting this idyllic setting in a purely realistic way, Wu Yang selects precise elements and combines them in original abstract compositions. Sometimes the forms are seen in context: a pagoda in the distance, a lotus pond in the garden, flower pots on a ledge beside an open window. In other more abstract paintings, the elements interweave and overlay each other with skilful juxtapositions of contrasting forms and textures.

The geometric latticework of antique Chinese screens contrasts with the smooth shapes of painted porcelain vases. Graceful trees in the courtyard, elegant Chinese furniture, ornamental rocks in the garden, the soft texture of silk fabrics, all are combined in an intriguing patchwork. As in his paintings of ladies, Wu Yang achieves perfectly balanced compositions with an unerring eye for harmonies of colour.

Wu Yang was born in Hangzhou in 1970 and graduated from the Central Academy of Fine Arts in Beijing in 1992. He admires the landscape paintings of the Song (960-1279) and Yuan (1279-1368) dynasties for their sophisticated techniques and their spirituality; he is also drawn to the primitive cave paintings of Dunhuang, as seen in his use of different wash techniques that give the illusion of texture in his paintings. At the same time, he is also influenced by Western art, especially Matisse and Picasso. Wu Yang currently works as a professional artist at the Xileng Fine Art Institute in Hangzhou.

text je prebratý zo stránky http://www.zeestone.com/artist.php?artistID=14

Šteniatka stredného bradáča

27. 08. 2008 sa našej fenke Nandy, strednej čiernej bradáčke, narodilo 6 šteniatok, 3 chlapci a 3 baby. Šteniatka budú k odberu začiatkom novembra, budú 2x odčervené a raz zaočkované, majiteľ obdrží očkovací preukaz.
kontakt: 0915 081 237
miesto odberu: lokalita BA, DS




sobota 23. augusta 2008

Zdravé vložky do topánok

Na stránke http://www.patakyovi.cz/diskuse.php som objavila zaujímavé vložky do topánok, sama mám s chodidlami problémy a tak ma tento prístup zaujal, vraj firma Hanák vyrába aj obuv s takto tvarovaným vnútrom.



"Vložky a stélky. Požadavky jsou :
Respektovat přirozený tvar a funkci nohy a chodidla jako takového, respektovat nervový a energetický systém chodidla plosky, individuality jedince, tepelné vlastnosti plosky, dělení na tvrdé a měkké tkáně a akupresurní body a plochy, vytvořit rovnoměrný tlak na plosku z důvody nenatahování či nestláčení svalů a jejich úponů, možnost dotvarování vložky jak v tlaku, tak v torzi, optimalizovat dynamické vlastnosti palce a umožnit odstranit nebo eliminovat vliv již vzniklých deformací kostry, nohy, chodidla a plosky včetně prstů. Jako nadstavbový požadavek je léčení některých nemocí – migrény, cukrovky, bolesti kloubů apod. Vliv na vitalitu a snížení opotřebení organismu se nyní prokazuje.



Pro sportovce jde o prevenci a ochranu svalových a kostních tkání, úsporu výdeje energie přirozeným způsobem provádění pohybů, rychlejší regeneraci, termální stabilitu plosky a tím i chodidla, dynamiku pohybu a menší soustředění se na úkon, lepší reakce a svalovou odezvu, rozšíření vnímaní sportovního děje a přirozené střídání zátěže a uvolnění.

Pro běžného uživatele jde o prevenci a ochranu svalových a kostních tkání, úsporu výdeje energie lepším způsobem provádění pohybů, termální stabilitu plosky a tím i chodidla, přirozenější pohyb a lepší stabilitu, lepší reakce a dynamiku pohybu. U léčby jde o podpůrné efekty vlastní somatické léčby a vlastní ovlivnění akupresurních bodů a energetických, nervových a lymfatických drah. Doporučujeme konzultovat vliv stélky či vložek se svým lékařem.


Vyvíjíme, konstruujeme a vyrábíme zdravotně - ortopedické stélky a obuv
Výrobek je patentově chráněn, jedná se o sendvičovou konstrukci korek, vzduchový polštář, dvouvrstvý svršek, který je možno udělat do tvaru libovolné boty bez omezení velikosti u vložek ve třech vzorech – standard (proplácený VZP jako ortopedická pomůcka); speciál (s vyšší vzduchovou vrstvou) a pracovní (zesílené se spodní vrstvou navíc); a u stélek se jedná o konkrétní seznam šitých bot a nazouváků.

Stélky jsou zapracovány do všech typů obuvi a je možno je objednat i jako vkládací vložky ve třech variantách – standard (proplácí VZP), speciál a pracovní (vysoko zátěžová). Novou konstrukcí a tvarováním zamezují nepříjemným bolestem chodidel, vznikajících následkem tlaku na cévy a nervy plosky nohy. Povrch stélky je potažen speciálně upravenou tkaninou, která účinně zamezuje vzniku a tvorbě bakterií a plísní.

Sendvičové uspořádání vložky standard má základ v korkovém tvarovaném středu a horní dotykové vrstvě. Pracovní má navíc zpevňující tkaninu dole a vložka speciál má vloženou vzduchovou vrstvu mezi korek a horní dotykovou vrstvu."

citované zo stránky: http://www.patakyovi.cz/diskuse.php

piatok 22. augusta 2008

"mrkvová maľba"

189 čínskych bodiek - marhuľová kôstka

Systém Talgar - Hĺbková gymnastika Quikung


Je čas sladko sa natiahnuť

Včera som si po veľmi dlhej dobe kúpila mesačník Vitalita 08/2008. Milo ma tento časopis prekvapil svojím obsahom, ktorý je naozaj pre mňa zaujímavý. Našla som tu veľa infošiek o nových veciach. Jednou z nich je aj systém Talgar (str. 44-45), ktorého súčasťou je aj Hĺbková gymnastika Quikung. Doporučujem si prečítať celý článok :-) a pozrieť si domovskú stránku systému Talgar:

http://www.7pilierov.wz.cz

"V štýle vnútorného rozvoja Talgar má dôležité miesto hĺbková energetická gymnastika. Rozvíja skúsenosti, ktoré si praktikujúci osvojil v základnej etape stimulácie meridiánových skupín. Je komplexom myofasciálnej a orgánovej gymnastiky v spojení s vnútornou sebamasážou. Prebieha v súlade s tokom energetických procesov organizmu. Jej použitie nevyžaduje špeciálne vybavenie a je možné ju prispôsobiť podmienkam, v ktorých sa človek nachádza. Učí adaptovať seba samého na zmeny vonkajších podmienok. Trénujeme ju na podlahe svojho bytu, v telocvični, na stoličke, na stole, v posteli alebo kdekoľvek inde, kde sa nachádzame. Prax tejto špeciálnej gymnastiky je druhom tréningu so svojím telom v prepojení s fyziologickými funkciami. Je charakteristická pomalým, spontánnym pohybovaním sa ťahom s použitím opory, pričom sa pozornosť obracia do vnútra na tzv. propioceptívne väzby. ....
....Pohyby sú nenáročné na koordináciu, nevyžadujú zapojenie úsilia, sú spontánne. Telo sa necháva voľne pohybovať vo svojich hraniciach, ktoré určuje pocit potešenia z receptorov. Nie je treba sa učiť zostavám kopírovaním, pohyby sú individuálne v závislosti od stavu organizmu. Telo si samo vypýta, kam sa treba pohnúť, potiahnuť, obrátiť a do akého stupňa. Uskutočňuje sa v režime spontánneho pohybu, bez účasti umu, bz vôľového rozhodovania. ...
(Vitalita, strana 44, Robert Urgela)

utorok 19. augusta 2008

HANS HARTUNG




.... na priblíženie prostredia v ktorom Hans Hartung tvoril som použila článok prevzatý zo stránky :

http://www.zsus-po.sk/dokumenty/historia_ponovom/4_rocnik/informel_a_tachizmus.pdf

Informel a tachizmus
Informel ( znamená bezformový, beztvárny ) je výtvarný prúd, kt. sa vyvíja v 40.-50. rokoch 20. stor.. Je to prejav povojnovej negeometrickej abstrakcie, pre kt. je charakteristický spontánny, expresívny spôsob maľovania a vyzdvihovanie maliarskeho gesta. Informel je štrukturálny prejav, kt.sa zrieka zobrazovania konkrétnych predmetov a odmieta geometrickú abstrakciu.
Charakteristická bola materiálová maľba zdôrazňujúca silu rôznych neobvyklých materiálov. Obrazy namaľované týmto štýlom zobrazovali autorove vnútro a podvedomie. Dôležitým prvkom bola intuícia. Autori sa neviazali na vnímanú realitu.
Znaky informelu- - FARBA = HMOTA ( jej reliéfne vrstvenie )
- inšpirácia čínskou a japonskou kaligrafiou ( veľa umelcov sa zaoberalo východnou filozofiou )
- používanie netradičných materiálov v maľbe ( štrk, piesok, sadra, plasty, povrazy, textil...)
Hlavní predstavitelia:
Hans Hartung - maliar nem. pôvodu, ktorý sa usadil v Paríži
Jean Fautier ( čítaj žan fotié )
Emilio Vedova- talian. informel
Alberto Buri- ( talian. informel ), pracoval s vrecovinou, zuhoľnateným drevom, natavenými plastickými hmotami...( červené akcenty pripomínajú spomienky na vojnu )
Antoni Tápies- španiel. predstaviteľ informelu, často v maľbu dotváral magickými symbolmi a znakmi, obraz ,,modeloval“ prekrývaním far. hmôt. A používal pritom rozličný druh materiálu- piesok, kameň, textil. sadra...
V Európe sa spolu s pojmom informel sa začína používať iný termín- TACHIZMUS ( tache znamená škvrna ). Je to výtv. prúd, kt. vzniká v Európe po 2. svetovej vojne. Umelci maľujú obrazy nanášaním farebných škvŕn, kladú dôraz na intuíciu a cit. Tachizmus je abstrakcia, kt. sa neviaže na vnímanú realitu a odmieta geometrické princípy v tvorbe. Je charakteristický spontánnou, automatickou, gestickou maľbou.
Predstavitelia- Henri Michaux (čítaj ánri mišó), Pierre Soulages (čítaj suláž ), (Bissiere, Manessier, Bazaine, Matthieu, deStael...)
Henri Michaux- básnik, spisovateľ a maliar belgického pôvodu. Písal surrealistické poviedky, plné neskutočných, morbídnych situácií.

MOXA - moxovanie

MOXA - moxovanie

Rada by som upozornila na používanie moxy, mám s ňou veľmi dobré skúsenosti, jej používanie som študovala v Brne i Piešťanoch. Použila som ju už pri mnohých problémoch a naozaj sa nedala zahambiť svojimi účinkami :-)
Najuniverzálnejšie je použiť moxu na nahrievanie 36. bodu dráhy žalúdka, ktorý sa volá More jangov, tento bod ovplyvˇmuje orgány celého tela. Pri určení presnej diagnózy sa moxa cielene používa na nahrievanie akupunktúrnych bodov na celom tele. Osobne používam moxu vo fomre cigár, cigara je vyrobená z palinového vlákna a vydáva po zapálení sálavé teplo. Viac si môžete prečítať v úryvku z článku uverejneného na stránke http://lesk.zoznam.sk/cl/11125/116719/Zazracna-rastlina :

„Popri farmakoterapii využíva staročínska medicína existenciu biologicky aktívnych bodov na tele, ktoré voláme aj čínskymi bodmi,“ prezradil nám Jaroslav Nečada. „Ide o liečbu akupunktúrou a prehrievaním, teda moxovaním. Úlohou takejto liečby je dodať chorému stratenú bioenergiu teplom. Práve preto sa prehrievaním liečia najmä chronické ochorenia. Moxa využíva okolo sto aktívnych bodov na tele, porovnať sa dá s klasickou akupunktúrou,“ vysvetľuje nám. „Táto metóda je aj vedecky overená, dokázalo sa, že na mieste prehrievania sa tvoria rôzne bielkovinové látky, ktoré pomáhajú zvýšiť obranyschopnosť organizmu, stabilizovať vegetatív ny nervový systém, zvýšiť prekrvenie a uvoľnenie svalstva a zrýchliť látkovú výmenu. Moxovanie je dôležitá súčasť prevencie a liečby niektorých chorôb a možnosť uchovania zdravia liečbou bez liekov,“ hovorí.
Slovo moxa pochádza zo staročínskeho slova mogusa, čo znamená palinové vlákno. Do Európy sa dostalo v šestnástom storočí prostredníctvom Holanďanov usadených v Japonsku. Pri prehrievaní rovnomerným a pomalým horením vlákna paliny sa vyrába teplo, ktoré preniká do svalov a dodáva telu potrebnú energiu.

Jaroslav Nečada medzitým svojej pacientke nasype na odhalený pupok štipku soli. „V momente intenzívneho horenia je v ohnisku asi 825 stupňov Celzia,“ šokuje nás. „Palina rastie všade, dokonca aj u nás ako burina. Dôležité je jej kvalitné vysušenie, aby sme dosiahli pomalé horenie, málo dymu a aromatickú vôňu. Ku kvalite prispieva aj jej skladovanie. Hovorí sa, že na sedemročnú chorobu treba použiť trojročné vlákno.“

nedeľa 17. augusta 2008

The cinematic orchestra


..včera som dostala na klúč od kamoša Peťa všelijakú muzičku a bola tam aj kapelka The cinematic orchestra, tak si to počúvam album Every day, a uvažujem....



piatok 15. augusta 2008

...pozitívny alebo negatívny?...

...uvažujem už zopár dní nad tým, ako je možné sa pozerať na svet, teda pozitívne, či negatívne, a čo to s nami robí, tento náš prístup....

..bola som dnes na ortopedickom vyšetrení a následne som navštívila aj rehabilitačné centrum kde som sa dozvedela, že mám zvesené plecia, hrbím sa , a vraj mám nejaký problém s 3 a 4 stavcom krčnej chrbtice....
....toto je môj fyzický postoj, hovorím si....
....ale hneď ma napadlo čo tej môj psychický, nehrbím sa? nemám problém zo stavcami? stojím rovno a vzpriamene a vnímam tak aj svoj život?....
....uvažujem nad tým, že sa vlastne hrbím, som v polohe akejsi obete a všetci mi krásne skáču po hlave, tak potom teda čo sa sťažujem?.....
.....dozvedela som sa, že som pesimistka, a nie? kto sa dokáže krajšie hrbiť ako človek s takouto náladou a postojom?...
....takže čo s tým? zmena postojov, hodnôt a vystrieť chrbát a pozrieť sa rovno do slnka? uvidíme čo zaberie.....

nedeľa 10. augusta 2008

Šimon




Možno si ráno povedal, že už je ten správny čas. Veď dnes je ten deň 10 augusta a tak to predsa povedala jeho mama, ktorá všetko vedela. A tak je to tak. Ráno vstal a už vedel, že práve dnes to bude tak. Počkal si kým slnko bude správne vysoko, presne tak ako to treba a vybral sa na cestu, sadol si na trávnik a čakal, veď predsa vedel, že dnes :-)

Ráno sme vstali, nevedeli sme, že dnes je ten deň, toho 10 augusta. Ako každé ráno sme si dali raňajky a vybrali sa na vychádzku. Vonku bolo krásne, svietilo slnko, ja a môj malý 3 ročný syn sme si svojim pomalým tempom cupkali po chodníku aby nám náhodou niečo po ceste neušlo, ovoniavali sme kvety, preskakovali popadané slivky na chodníku a preniesli sme slimáka do trávy aby to nemal tak ďaleko.



Syn zbadal v diaľke na chodníku malého kocúrika, ryšavého, smelého, ktorý sa k nám rozbehol a veru už sme sa ho nemohli "zbaviť". Syn ho zobral na ruky a vybral sa s ním domov. Okúpali sme ho, vyčistili sme mu uši, nos aj očká a dali mu najesť surového mäska. Ostatné mačky skoro skolabovali, ale oni asi tiež nevedeli, že dnes je predsa 10. augusta a tak to malo byť.

Spí spokojný, čistučký a najedený.

Piaty v poradí v našej mačacej spoločnosti.